blank

The Elder Scrolls Online İnceleme

Bethesda Game Studios, Zenimax Online Studios ve Vir2L Studios 1994 yılından beri bize unutulamayacak bir oyun deneyimi yaşattılar. The Elder Scrolls serisini yarattılar. Özellikle Morrowind oyunundan itirabaren RPG severleri günlerce hatta aylarca PC başına oturtmayı başardılar. Ardıdan gelen Oblivion ve üzerinden 2, 3 yıl geçmesine rağmen halen daha hız kesmeden oynanan ve binlerce oyun moduna ev sahipliği yapan Skyrim geldi. Tüm bunlarla beraber Bethesda RPG konusunda diğer oyun firmaları arasında gerçekten ilk başlarda yer almaya başladı ve bunu gerçekten de hak ediyordu.

Yıllarca TES hayranlarının çoğunda oluşmuş olan bir hayal vardı, TES adına sahip bir devasa online oyun görmek. Hatta sırf bu deneyimi yaşayabilmek için asla tamamlanamayan ama kesinlikle farklı bir deneyim sunan Skyrim modu bile yapıldı. Yaklaşık 2 yıl önce Bethesda The Elder Scrolls Online (TESO)’ı resmi olarak duyurdu. Ardından gelen tanıtım videosu nefesleri kesti. Daha sonra çeşitli fuarlarda oyunun ilk aşamadaki halini oynayan, gören insanların yorumları açıkçası pek iç açıcı olmadı. Şimdi sene 2014 ve TESO piyasaya çıkmış durumda.

Oyuna ilk girdiğinizde sizi daha önceden de alıştığımız gibi, Jeremy Soule imzalı harika bir menü müziği karşılıyor. Ardından direk olarak karakter yaratma ekranına geçiyoruz, evet sunucu seçimi yok. Zenimax’ın başından beri en iddialı olduğu konulardan bir tanesi olan megasever sistemi oyunda bulunmakta. Bu sistem EU ve NA olarak iki sunucudan oluşuyor ve tüm sunucuları bir arada buluşturuyor. Kısaca bahsetmek gerekirse, oyun size seçim hakkı sunmasa da aslında pek çok sunucuya sahip ama oyuncuların hangi sunucuda olacağını kendisi ayarlıyor. Bu sistemin en büyük artısı asla düşük oyuncu sayısı olan sunucu, çevrede tek başınıza koşuşturuyormuşsunuz gibi bir his oluşmuyor. Örneğin; başlangıç haritasındasınız, oyun bu haritada olan sizin gibi diğer oyuncuları hesaplıyor ve aynı sunucuya atıyor. Bunun sayesinde asla yalnız kalmamış oluyorsunuz ve söz konusu TESO olunca bu durum gerçekten önemli, çünkü tek başınıza yapamayacağınız pek çok şeyle karşılaşıyorsunuz ama bunlara yazımın ilerleyen bölümlerinde değineceğim. Sunucu sistemi konusunda eklemek istediğim ve benim gibi pek çok insanı rahatsız eden bir gerçek var. EU sunucusu olarak geçen sunucu aslında Texas’da bulunmakta. Zenimax bu durumu açılıştan sonra, ilerleyen zamanlarda gidereceğini ve EU sunucularını Frankfurt’a taşıyacağını belirtti fakat halen bir gelişme söz konusu değil malesef.

Neyse, biz karakter yaratma ekranımıza geri dönelim. Karakter yaratma ekranında öncelikle bizden bir faction seçmemiz isteniyor, bu yaptığımız seçime göre çeşitli ırkları seçebiliyoruz. Fakat, oyuna ön sipariş vererek sahip olduysanız sizin için herhangi bir faction, ırk seçin sınırlaması yapılmıyor. İstediğiniz ırkı istediğiniz faction da oynayabiliyorsunuz. Faction lar; Daggerfall Covenant, Ebonheart Pact ve Aldmeri Dominion olarak ayrılıyor. Irklar ise; Breton, Redguard, Orc, Nord, Dark Elf, Argonian, High Elf, Wood Elf, Khajit olarak ayrılıyor. Tabi herkesin başından beri beklediği Imperial ırkı da oyunda bulunuyor fakat bu ırktan karakter yaratabilmeniz için oyunun Imperial Edition sürümüne sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca bu sürüm ile birlikte Imperial Atı, Imperial Zırhları Craft edebilmek gibi özelliklerde size sunuluyor. Evet, Zenimax’ın koskoca Imperial ırkını ekstra para karşılığında vermesi pek hoş bir durum değil. Bu arada istediğiniz her ırk ile istediğiniz sınıfı almakta özgürsünüz fakat ırk özelliklerini dikkate almakta fayda var. Faction ve ırkınızı seçtikten sonra yapanız gereken elbette sınıfınızı seçmek. Templar, Dragon Knight, Sorcerer ve Nightblade adıyla 4 sınıfa sahipsiniz. Sayı biraz az gelmiş olabilir ama her birisinin kendi altında farklı yollara ayrıldığını düşünürsek aslında pekte az değil. Karakter kişiselleştirme ekranı ise gerçekten detaylı ve yeterli bir seviyede tutulmuş TESO’da.

376379

Peki nasıl oluyor bu sınıfların farklı yollara ayrılması?

Oyuna başladığınız zaman, hangi sınıf olduğunuzun bir önemi olmaksızın istediğiniz silahı kullanabiliyorsunuz. Sınıfınızın diğer oyunlardan da alışık olduğumuz üzere yetenek ağacı benzeri bir ağacı bulunmakta, seviye atladığınızda yada çevrede bulunan Skyshard lardan her 3 tane topladığınızda bir yetenek puanına sahip oluyorsunuz. Bu puanları yeni bir yetenek açmak için yada var olan bir yeteneğinizi yükselterek ona farklı özellikler eklemek için kullanabiliyorsunuz. Evet, sahip olduğunuz yetenekleri o yetenek ağacını yeterli seviyeye getirdiğinizde yükseltebiliyorsunuz ve bu gerçekten güzel düşünülmüş. Sınıfınızın yeteneklerinin yanında oyunu asıl eğlenceli hale getiren, kullandığınız silahın da kendine ait yetenekleri olması. Tabi sadece bunlarla da sınırlı kalmıyor TESO, aynı zamanda oyunda katıldığınız guild ların yetenek ağaçları, eğer vampir veya kurt adam iseniz ona ait olan yetenek ağacı, ırkınızdan gelen pasif yetenek ağacı, craft ağacı gibi pek çok seçim sizleri bekliyor olacak. Sınıf yeteneklerinde kullanılan sistemin aynısı burada da bulunmakta. Örnek vermem gerekirse; benim oynadığım sınıf Sorcerer, kullandığım silah yay ve ağırlıklı olarak yay yeteneklerine sahip bir ağaca sahibim. Zenimax yetenek sistemini gerçekten çok güzel düşünmüş ve başarmış. Oyunda herhangi bir yetenek kısıtlaması yok fakat yetenek barınıza yerleştirebileceğiniz belli bir sayıda yeteneğe sahip olduğunuz için biraz da taktiksel düşünmeniz gerekiyor. Gerekli seviyeye ulaşıp, ikinci silahı da kuşanma hakkı kazandığınız zaman işler biraz daha karışmaya başlıyor.

Oyunda Tank, Healer, DPS üçlüsü bulunuyor ama diğer oyunlardan alışık olduğumuz şekilde değil. Sınıfların silah kullanımında olduğu gibi zırhlar içinde aynı şey geçerli. İsterseniz ağır zırh kuşanmış bir Sorcerer olabilir yada kumaş zırha sahip bir Templar olabilirsiniz. Kutsal üçlü konusunda da oyun bir hayli esnek davranıyor. İster Nightbalde ile healer olun, ister Sorcerer ile tank olun. Bu seçimler tamamen size bırakılıyor ve bunun sayesinde zindanlara vs. adam bulma derdine de aslında çözüm getirilmiş oluyor. Eminim şuan aklınıza Guild Wars 2 gelmiştir ama korkmanıza gerek yok çünkü orada bulunan sistem gibi bir sistem değil bahsettiğim. Zindanlara girdiğinizde tank kimse ve biraz da işini biliyorsa aggro başkalarına pek kaymıyor. Yani oyuna Guild Wars 2 zindanları gibi bir kaos hakim değil.

2576743-sequence+02.still005

Oynanabilirlik, oynanabilirlik ve oynanabilirlik!

Öncelikle oyunun arayüzü oldukça sade ve temiz tutulmuş. Daha önceden TES oyunu oynamış biriyseniz, alışmanız çok kolay olacaktır. Oynamadıysanız da korkmanıza gerek yok oyuna sadece bir kaç gün vermeniz yeterli olacaktır. Arayüz Skyrim’ i oldukça anımsatıyor. Oyundaki dövüş sistemi yeni nesil devasa online oyunların hemen hepsinde görmeye başladığımız sisteme çok benziyor. Sözde hedefsiz bir dövüş sistemine sahibiz, neden sözde diyorum? Çünkü ekranımızın ortasında bir aim e sahip olmamıza rağmen kullanacağınız yetenekler veya sol tıklama ile yapacağınız düz vuruşlarınız sadece o aim in bulunduğu yerdeki yaratığa vuruyor. Yani malesef TES oyunlarında olduğu gibi kafasından vurursam daha çok hasar alır, veya bunun yanından arkasında duran adamı vurayım gibi bir durum söz konusu değil. Yine son dönemlerde çıkan devasa online oyunlardan alıştığımız gibi dodge yapma özelliği TESO da bulunmakta, bunun yanında savunma konumu alma şansınızda bulunmakta ve özellikle Veteran Dungeon lar olsun, PvP de olsun bu iki özellik hayat kurtarıyor.

Zenimax hayranlarının büyük isteği üzerine oyuna FPS kamera açısını eklemeyi eksik etmedi. Bu kamera açısı oyunun atmosferine girmeniz için gerçekten çok güzel olmuş fakat PvP ve pek çok zindan da bunun kullanılması epey zor görünüyor. Örneğin; zindanın birinde karşınızda duran boss bir alan yeteneği kullanıyor ama siz bu alanın içinde olduğunuzu göremiyorsunuz ve sonuç… ölüyorsunuz! Ama tabi ki FPS kamera açısının da TESO da bulunuyor oluşu gerçekten çok güzel bir özellik.

Şimdi biraz oyunun RP kısmını oluşturan görevlerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle şunu demek istiyorum, Zenimax görevleri adeta bir TES oyunu kalitesinde ve kopyala/yapıştır yapmak yerine, üzerine düşünerek hazırlamış. Görev sistemi diğer devasa online oyunlarda alışık olduğunuz gibi; 10 tane bundan kes, 20 tane şundan topla gibi değil. Aslında öyle ama siz bunu fark edemiyorsunuz. Görevlerin hikayeleri, diyaloglar, savaştığınız düşmanlar o kadar güzel hazırlanmış ki bunlara kapılıp ne yaptığınızı düşünmeden adeta tek kişilik bir oyun oynuyor gibi ilerliyorsunuz. Görevlerin size seçimler sunması, TES oyunlarında da olduğu gibi guild ların ve bu guild ların her birinin ayrı hikayelerinin bulunması gerçekten şahane olmuş. Bunların yanında başından beri sorulan ama Zenimax’ın net bir cevap vermediği, vampir ve kurt adam olabilme şansına da sahipsiniz. Özellikle vampirlik görevleri aklıma direk Skyrim’ in ek paketiyle gelen Serena karakterini kurtarmak için verdiğim mücadeleyi getirdi. Oyunda buna benzer ufak, tefek pek çok detay var. Görev sistemine geri dönecek olursak, oyunda daha önce WoW’un son dönemlerinde sıkça gördüğümüz phase atlama sistemi kullanılmış. Hatta hemen her görevde bu sistem karşımıza çıkıyor. Örneğin; Köyde görev aldığımız bir adam, görevi belli bir aşamaya getirince yolun sonundan bize doğru koşuyor ve görevimizde bize yardımcı oluyor vs. Tabi bunu diğer oyuncular görmüyor, diğer oyuncular için o karakter hala aynı köy de duruyor ve bu sistemi gerçekten sorunsuz bir şekilde oyuna entegre etmeyi başarmış Zenimax.

Elder-Scrolls-Online-PVP-01

Peki PvE ve PvP ne durumda?

Bu konuda öncelikle TESO’nun PvE sinden bahsetmek istiyorum. PvE derken ağırlıklı olarak haritasından, açık dünya event lerinden ve zindanlarından bahsedeceğim. Haritalar seçtiğiniz ırka bağlı olarak, Morrowind, Oblivion ve Skyrim’ de bulunan haritalardan oluşuyor. Bu haritaları ve efsanevi bölgelerini TESO’da görmek gerçekten çok güzel ve daha önceki oyunlardan anılarınız aklınıza geliyor. Haritaların her biri gerçekten büyük boyutlarda ve dünya haritasına baktığımız zaman kapalı olan, ileride eklenecek gerçekten çok daha büyük bölümler olduğunu görebiliyoruz. Yazımın başlarında bahsettiğim gibi çevrede bulabileceğiniz Skyshard lar gibi gizli hazine sandıkları da sizleri bekliyor. Ayrıca bu sandıkları bulabilmeniz için çeşitli hazine haritalarını da bulabilirsiniz. Hazinelerin yerleri bu haritalarda TES oyunlarından alışık olduğumuz üzere çizimlerle anlatılıyor ve bunları bile araştırıp bulmak gerçekten çok zevkli. Sandıkları bulduğunuz zaman yine TES oyunları gibi maymuncuk ile açıyorsunuz ve sandıkların her birinin ayrı zorluk seviyeleri var. İçerisinde ise sizleri gerçekten güzel ödüller bekliyor.

Haritalarda bunların dışında çeşitli event ler ve world boss lar da sizleri bekliyor elbette. Aynı şekilde bunlardan da çeşitli ödüller elde ediyorsunuz tabi. Oyunun loot sistemi Guild Wars 2, Diablo gibi oyunlardan alışık olduğumuz şekilde kişiye özel çıkıyor. Hardcore oyunculuk yönünden düşünürsek üzücü ama genel olarak mantıklı bir yaklaşım olmuş diyebilirim.

Oyunda belli seviyelerde açılan zindanlar bulunmakta. Bunlara katılmak için ister kendi arayışınızla, ister oyunun LFG aracını kullanarak parti bulmanız oldukça kolay. Zindanlar daha en düşük seviyelerden itibaren sizi taktiklere uymaya zorluyor. Uymadığınız durumda sonunuz ya ölüm yada tüm partinin ölümü oluyor. Bu nedenle takımın birlikte, doğru şekilde hareket etmesinde her zaman fayda var. Son seviyeye ulaşıp Veteran Level almaya başladığınızda, Veteran Dungeon lara girme şansına sahip oluyorsunuz. Bunlara diğer oyunlardan alışık olduğumuz Heroic Dungeon lar diyebiliriz. Tabi ki Veteran seviye de girdiğiniz zindanlar, önceki hallerine hiç benzemiyorlar ve daha ciddi bir taktik, oyunculuk gerektiriyorlar. Eğer beklentiniz Raid sistemi ise ne yazık ki bu noktada TESO sizleri üzecek, çünkü malesef oyunda Raid Dungeon sistemi bulunmamakta, yakın zamanda gelen bir yama ile benzer bir sistem geldi ama yine de özellikle Hardcore oyuncuların aradığı o saatlerce sürecek uzunlukta raid ler oyunda yer almıyor. İleride elbet eklenebilir ama şuan bunların olmaması oyun sonu tecrübesini ister istemez PvP ye yönlendiriyor.

Oyunun PvP si Cyrodiil adında devasa (gerçekten devasa) bir haritada geçiyor. Yakın zamanda tanıtımı yapılan Arena sistemi oyuna eklenecek buda ayrıca güzel bir şey. Tabi o zamana kadar PvP için tek seçeneğimiz kale savaşları üzerine yoğunlaşılan Cyrodiil. Bu harita da üç farklı faction ın haritada bulunan kaleleri, köyleri, bayrakları ve Elder Scroll ları ele geçirme çabasına tanık oluyorsunuz. Savaşlar kimi zaman ufak çapta oluyor, kimi zamansa gerçekten destansı büyüklükte savaşlara tanık oluyorsunuz. Kendinizi bir kahramandan çok, yüzlerce insanın arasında sadece bir asker gibi görüyorsunuz. Cyrodiil’de savaş atmosferi gerçekten çok etkileyici verilmiş durumda. Kaleleri almak için verdiğiniz mücadele ise görülmeye değer kalitede, tabi bunu yapmak için Guild Wars 2’den de bir çoğunuzun bildiği gibi çeşitli saldırı silahlarına sahip oluyorsunuz. Cyrodiil haritasına geçtiğiniz zaman seviyeniz kaç olursa olsun, herkesle eşit seviyeye taşınıyorsunuz fakat elbette ki ekipmanlarınızın size etkisi oluyor ve tabi seviyenize bağlı olarak kullanabileceğiniz yetenekleriniz de durumu etkiliyor. Aynı zamanda Cyrodiil’de de çeşitli görevler yaparak seviyenizi yükseltmeye devam etme şansına sahipsiniz. Bu haritada da pek çok Public Dungeon sizleri bekliyor ve her birisinin sonunda yine çeşitli boss lar bulunuyor.

PvP konusunda benim başlarda TESO’dan açıkçası pek bir beklentim yoktu fakat Zenimax adeta PvE den çok PvP ye ağırlış vermiş gibi hissettim. PvE nin kötü olduğunu söylemiyorum ama PvP nedense bir adım önde gibi hissettiriyor oyun. Haritanın hiç bir yerinde kendinizi güvende hissedemiyorsunuz. Kale önünde çetin savaşlar verip, köyleri ele geçirdikten sonra, atınızla zaferin keyfiyle koştururken bir anda pusuya yatmış bir ekip tarafından öldürülebilirsiniz. Cyrodiil’ in en büyük tatmin sağladığı nokta ise, sıralamada liderlik sağlayan kişiye vermiş olduğu İmparatorluk ünvanı. Bu sadece bir ünvandan ibaret değil tabi. Bu kişi aynı zamanda tamamen yeni yetenek ve özelliklere sahip oluyor. Tabi buna sahip olabilmek için gerçekten gece gündüz Cyrodiil’ de yatmak lazım.

sl5hg5yahdn9g9bthisa

Grafik, ses ve müzikler

TESO’nun görselliği gerçekten insanı etkiliyor. Bunun asıl nedeni über grafikler değil, çevrenin bu kadar canlı ve kaliteli tasarlanmış olması. Grafikler de elbet kötü değil ama abartı yüksek seviyede de değiller. Şehirlerin, ormanların, köylerin, zindanların tasarımları gerçekten göz dolduruyor ve atmosfere gerçekten büyük etkisi oluyor. Oyunun dünyası insanı adeta içine çekmeyi başarıyor. Oyun optimizasyon olaraksa bu güzelliklerin yanında kesinlike kullanıcı dostu. Ortalama bir sisteme sahipseniz TESO’yu hiç zorlanmadan yüksek ayarlarda oynayabilirsiniz demektir. Özellikle bunu Cyrodiil’ de fark ediyorsunuz. O kadar büyük savaşlara rağmen zorlanma, donma gibi hiç bir problemle karşılaşmıyorsunuz.

Ses ve müzikler için diyecek pek bir söz bulamıyorum. Müzikler zaten bir TES klasiği olarak son derece kaliteli. Giriş ekranından, her bir haritaya, zindanlara ve Cyrodiil’e kadar duruma uygun müzikler sizleri gerek motive etmek gerekse atmosfere sokmak için hazır durumda bekliyor. Oyundaki her NPC aynı kalitede, özenle seslendirilmiş durumda. Görevler için konuştuğunuz her NPC nin diyalogları farklı ve daha önceden TES oyunlarından tanıdık gelecek pek çok isim tarafından kaydedilmiş. Bunlar gerçekten güzel ayrıntılar ve sıkça bahsettiğim gibi bir devasa online oyundan çok yeni bir TES oynuyormuş gibi hissettiriyor insana.

maxresdefault

TESO hakkında anlatılacaklar bitmez. Oyunun elbette eksiklikleri var, yok değil. Zenimax bunları gelen yamalar ile olabildiğince toparlıyor tabi. Başlıca dikkat çeken eksiklik yazıda da bahsettiğim gibi PvE de son seviyeye geldiğinizde karşınıza çıkan boşluk. Bunun için yeni güncellemeler geliyor ve gelmeyede devam edecektir elbet ama şuan hardcore oyunculara pek hitap etmiyor diyebilirim. Bunun dışında eğer bir TES hayranıysanız büyük ihtimalle oyuna zaten sahipsinizdir, eğer değilseniz mutlaka denemelisiniz. Sonuç olarak baktığımızda TES hayranı olun yada olmayın TESO’ya bir şans vermeniz gerekiyor, çünkü emin olun daha önce devasa online oyunlarda yaşamadığınız bir tecrübe sizleri bekliyor olacak. Hepinize bol oyunlu günler dilerim.